вторник, 28 февруари 2012 г.

Направете сами своята мартеничка

Баба Марта чука на вратата. Подготвени ли сте да я посрещнете?

Ще Ви представим един от най-лесните за изработване модели на мартеници за ръка. Може да изработите модела в две разновидности: дамски и мъжки. Плете се на една кука (кроше, от англ. crochet). Моделът се състои от 3 разноцветни синджирчета (например 2 бели и 1 червено – дамски модел; или 2 червени и 1 бяло – мъжки модел), които накрая се сплитат.

Необходими материали: 2 кълба прежда – бял и червен цвят (аз използвах много разпространена на българския пазар марка прежда YarnArt (50г, 150м, 100% Акрил)) 

Необходими пособия: кука за плетене (кроше) в подходящ за преждата размер (аз използвах кука с 1.5мм по-голяма – не е проблем); сантиметър (или линия); ножица.

 Използвани съкращения: 
  • Начална бримка (НБ) 
  • Синджир бримка (СБ) 

Указания за изработване: 

Моля, имайте предвид, че всички последващи указания са за десничари. Ако сте левичари, работете огледално на показания начин.

1 Начална позиция на конеца – краят на конеца, или късият край, е откъм дланта на лявата ръка. Означаваме късия край на конеца с (1) и продължението на конеца към кълбото с (2).

Навийте продължението на конеца към кълбото, или конец (2), 2 пъти около показалеца (на лявата ръка), както е показано на снимката по-долу. Оставете достатъчно дълъг къс край на конеца, за да може накрая да завържете мартеницата (около 5см).


2 Начална бримка (НБ) 

Това е един от многото възможни начини как да направим НБ.

Вземете конец (1) и го преместете след конец (2). Не изпускайте конеца от показалеца.

 А сега вземете конец (2) и го преместете пред конец (1). Не изпускайте конеца от показалеца.

 Така късият край, или конец (1), е отново в позицията на най-близък конец до показалеца (откъм дланта на лявата ръка).

Вземете куката с дясната ръка и я промушете между конец (2) и конец (1), така че куката да е под конец (1), както е показано на снимката по-долу.

 Изпуснете конеца от показалеца и затегнете (но не много) НБ върху куката. Бримката се затяга откъм късия край на конеца.

 Ето, че вече имате първата бримка на куката.

 3 Как да държим конеца, когато плетем 

Хванете куката с НБ в дясната ръка. Леко раздалечете пръстите на лявата ръка. Вземете работния конец (този, който е към кълбото) и го навийте около показалеца на лявата ръка 1-2 пъти. С кутрето (и безименния пръст) на лявата ръка придържайте леко работния конец, за да можете да регулирате опъването (и дължината при отпускане).

 До края работният конец се поддържа в гореуказаното положение в лявата ръка, като в процеса на плетене регулирате отпускането му, т.е. дължината. С дясната ръка държите само куката.
 С палеца и средния пръст на лявата ръка хването НБ в основата. В процеса на плетене именно с тези два пръста на лявата ръка (палеца и средния) ще държите плетивото (колкото по-близо до куката придържате, толкова по-добре).

 4 Синджир бримка (СБ) 

Почти всички модели за плетене на една кука започват със синджир бримка (СБ) или с поредица от СБ (от където и тази бримка е получила името си). СБ е една от основните бримки в кроше.

Куката е промушена през НБ. Дръжте работния конец в лявата си ръка опънат и маневрирайте с куката, като усучете веднъж работния конец около куката (откъм дланта на лявата ръка), както е показано на снимката по-долу. Между другото, това, което направихте, се нарича наметка.

 Сега издърпайте конеца през бримката, в която е куката. Завъртете куката надолу, за да задържите наметнатия конец върху нея.
Пристегнете получената бримка. Така изплетохте една СБ.

 Повторете това движение още пъти, за да направите много СБ.
 
Ако бримката, която е на куката, е твърде стегната, по-трудно ще успеете да прокарате работния конец през нея, за да изплетете нова СБ. Затова моят съвет е да оставяте бримката върху куката по-хлабава, а след като прокарате конеца да затегнете новоизплетенета СБ.

Равномерното плетене е тайната на красивото плетене. Затова се старайте синджирчето да е нито много стегнато (защото ще стане на вълни), нито много хлабаво (защото ще се обазуват дупки). След изплитането на няколко СБ със сигурност вече ще можете да контролирате колко стегнато да оставите синджирчето.

 Плетете, докато синджирчето достигне дължина около 23-25см, считано от началната бримка.

5 Завършване на синджирчето 

След като сте постигнали необходимата дължина, време е да завършите изплетеното синджирче.

Разширете бримката, която е на куката в дясната Ви ръка, и извадете куката.

Използвайте ножица, за да срежете работния конец на около 5см. от началото на бримката, както е посочено на снимката по-долу.


Промушете конеца през бримката и затегнете.

 Вече имате изплетено едно синджирче.

 А сега, изплетете още 2 синджирчета в подходящ цвят.

 6 Сглобяване на мартеницата 

Съединете (като завържете) краищата на 3те изплетени синджирчета, така че от крайните страни да са разположени 2те синджирчета, които са в еднакъв цвят. Започнете съединяването от началото на СБ.

Сплетете 3те синджирчета, като ги кръстосвате последователно, както е показано на снимките по-долу, докато стигнете края на СБ.





Съединете (като завържете) краищата – както в началото – на синджирчетата и вече имате готова мартеница!

 Ето вече завършените дамска и мъжка матеници.

  Подарете „ръчно изработена“ емоция и пожелания за здраве и благоденствие на любимите Ви хора. Усмивката на лицата им е гарантирана.

Честита баба Марта!

Няма коментари:

Публикуване на коментар