четвъртък, 16 февруари 2012 г.

Плетенето като занаят и хоби - Част 1


Като всяко друго изкуство, плетачеството води началото си от древни времена. 

Според сведения, базирани на археологически разкопки и открити стенни рисунки и релефи в Близкия Изток и Египет, плетенето е било познато на хората още в праисторически времена, преди Новата Ера. В своя труд от 1867г., посветен на историята на чорапите, Уилям Фелкин се опитва да докаже, че още по времето на Троянската война, в периода на създаването на Омировите „Илиада“ и „Одисея“, хората са знаели да плетат. Авторът смята, че навярно заради неточност на преводачите и преписвачите, а също и заради звуковото сходство на термините е станала подмяна на понятията„плетене“ и „тъкане“. Например, Пенелопа, очакваща завръщането на своя любим Одисей, отпращала кандидатите за женитба с обещанието, че ще се омъжи едва когато изтъче сватбената си премяна, но през нощта тя винаги разплитала това, което е изтъкала през деня. В действителност, според Фелкин, Пенелопа е плетяла, защото само плетеното може да се разплете бързо, без да се повреди нишката и без да останат видими следи, за разлика от изтъканото.

Все пак това са само хипотези. Всъщност най-старите съхранени плетени изделия датират от ІІІ-ІV в.н.е. Освен че са открити на доста отдалечени едно от друго места, те са изработени със сравнително сложна техника. Имайки предвид, че в древността всяка човешка дейност е претърпявала бавно развитие и се е усъвършенствала продължително време, може да предположим, че плетенето е възникнало много по-рано. Находки на плетени елементи от облекла от ІІІ-V в.н.е., открити в Перу и Европа, и VІІ в.н.е. в Египет, са изложени в музеи, галерии и частни колекции в цял свят. 

Предполага се, че в началото се е плело без каквито и да било пособия – само с пръстите на ръцете. В последствие, след като плетените изделия набират популярност в цяла Европа, влизат в употреба иглите, рамките и... машините. Откритието е на Уилям Лий (William Lee), английски изобретател, който конструирал първия плетачен стан през 1589г. Машината имитира движението на ръчни плетачи при изработването на чорапи. Лий демонстрирал действието на устройството на кралица Елизабет I, като се надявал да получи патент, но Елизабет отказала, притеснена за ефектите, които би оказало подобно изобретение върху ръчните плетачи. Години по-късно Лий успява да получи патент от Хенри IV във Франция. И досега нейният принцип на работа остава в употреба.Почти всички изобретени впоследствие плетачни машини са конструирани на принципа на първообраза. Усъвършенстването им е твърде бавен процес. Едва през XIX век настъпва истинското механизиране на плетенето. 

И все пак ръчното плетиво си остава извънредно популярно. Ръчно плетените облекла и аксесоари не престават да се радват на голям успех. Това е така, защото плетенето е не просто механично производство, не просто занаят – плетенето е изкуство, творчество, в което влагаме личните си емоции, предпочитания и въображение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар