сряда, 22 февруари 2012 г.

Плетенето като занаят и хоби - Част 2

В „Плетенето като занаят и хоби - Част 1“ представихме накратко историята на плетенето като занаят. След индустриалната революция и механизирането ръчното плетене разбира се продължава да се практикува, но по-скоро като хоби, в домашни условия, а по-късно и в т. нар. арт ателиета и уърк-шопи. 

Все по-често плетенето се препоръчва от психолозите като подходящо занимание както за деца, така и за възрастни – подобно на фитнес или йога, но далеч по-евтино. В голяма степен плетенето се явява отговор на натовареното, напрегнато и понякога доста изнервено ежедневие. Плетенето дава възможност поне за малко да се откъснем от ежедневния стрес, да се отпуснем и релаксираме, да създадем нещо красиво (а в общия случай и полезно, практично) само от кълбо прежда и игли.

Всеизвестно е, че когато изработваме нещо с ръцете си, ние влагаме личните си емоции в него. Не случайно психолозите препоръчват: когато сте погълнати от водовъртежа на отрицателните емоции, вземете вашето кълбо и плетете, с фигури или без, а щом усетите, че преждата е отнела вашето отрицание, депресия, гняв, починете си малко и след това разплетете изплетеното. По този начин символично вие разплитате кълбото от негативни емоции, което ви е обхванало в онзи момент, и те вече нямат власт над вас. Това е начин да се освободите и релаксирате. Както знаем, още нашите пра-прабаби винаги са съпътствали ръкоделието си с песни и хубави приказки. 

Ето още няколко конкретни ползи от плетенето:
  • развива въображението, фантазията, дизайнерските умения, усета за стил; 
  • развива сръчността;
  • учи на търпение и т.нар. математическо мислене;
  • предлага предизвикателство и цел; 
  • кара Ви да се чувствате успели и полезни;
  • сравнително евтино хоби; 
  • дава цвят (даже много цветове) в сивото ежедневие. 
 И ако след всичко това все още си мислите, че само баба ви (и от време на време майка ви) плете, е, имаме новина за вас. От години плетенето е любимо хоби и на редица световно известни личности. Може би няма да повярвате, но Джулия Робъртс, Сара Джесика Паркър, Камерън Диаси Ума Търман ги обединява не само славата, но и любовта към плетенето. И както сами се досещате, те плетат не защото не могат да си купят нови дрехи. Още Мадона, Гери Халиуел, Катрин Хейгъл, Сандра Бълок, Мерил Стрийп, Дженифър Анистън и много, много други отдавна са се отдали на „преждена терапия“ в свободното си време.Джулия Робъртс дори има собствен модел на раиран пуловер, публикуван в престижното списание Макколс (McCall’s magazine).

Ето и малко снимки за скептиците (и не само): 

Предсписание Red, септември 2009г., Ума Търман говори за любовта си към плетенето.

Кристин Дейвис плете дори на снимачната площадка.
Е, Сара Джесика Паркър също не остава по-назад.
Ето я и Катрин Хейгъл.
„Отчаяните съпруги“ не са чак толкова отчаяни, когато става дума за плетене.
 
 Дъщерята на Род Стюарт Кимбърли Стюарт също е плетачка.
Джоан Крофорд – американска актриса, носителка на Оскар.
 
 Джина Лолобриджида – италианска актриса, носителка на Златен Глобус.

Едит Пиаф – популярна френска естрадна певица, смятана за един от символите на Франция.

3 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! Опитвам се да предлагам интересен и съвременен поглед на читателите към плетенето.

    ОтговорИзтриване