събота, 12 ноември 2016 г.

Ползите от плетенето за малките деца


Да научите детето да плете е не само доста забавна (по своето естество) дейност, но също така това е доста усмиряваща дейност (детето седи на едно място, докато плете, и не се занимава с нищо друго). Едновременно с това плетенето помага на децата в много други отношения и по много начини.

Накратко, ето само няколко от топ ползите от плетенето за подрастващите:

-развива фината моторика
-развива творческото мислене
-развива логическото мислене

-възпитава търпение
-изисква концентрация

-спомага усвояването на основни математически умения, а също така и
-умение за визуализиране на идея
-умение за „решаване на проблеми“

-вдъхва кураж и увереност на детето в способностите му
-учи детето да следва инструкции и да бъде последователно
-в същото време винаги може да експериментира

-евтино е J

Плетенето е дейност, която ангажира активно и двете ръце – лява и дясна – а с това и двата дяла на мозъка, като по този начин активира появата на множество връзки между тях.

Известната д-р Мария Монтесори, италиански лекар и възпитател, номинирана три пъти последователно за Нобелова награда заради огромния си принос към съвременното образование, говори за това, че ръцете са инструмент на мозъка. Тоест развивайки моториката на ръцете, се развива ума на детето. Фината моторика оказва влияние върху развитието на паметта и мисленето, говорната реч и писането, логическото мислене и концентрацията.

Изтъквайки редица изследвания, доказващи, че плетенето подобрява математическото мислене на подрастващите, преди няколко години учители и родители обединиха усилията си, за да може часовете по плетене отново да бъдат включени в програмите на британските училища. През 2011 г. в училище в Уърт, графство Кент, е осъществен пилотният проект – на децата до 14-годишна възраст се преподавали плетене и бродерия. Учители и родители със задоволство установили, че с тези занимания децата се научават по-бързо да пишат и да смятат. Освен това трудовите занятия подобрявали контактите между учениците - когато се захванат с плетивата, те като по чудо изоставят айфоните и могат нормално да си общуват.

Всъщност плетенето е и един от основните стълбове във Валдорфската учебна програма. Валдорвското образование е едно от най-близките до природата, „органик“ образователни системи, която насърчава креативността и творчеството. Във Валдорфското училище например децата се научават да плетат още преди да се запознаят с числата и азбуката, преди да започнат да пишат, четат и смятат.

Рационално погледнато, с плетенето децата се учат да „управляват проект“. В проектите по плетене именно децата са тези, които инициират, планират, едновременно изпълняват и контролират качеството. Те проследяват и вземат дейно участие от самото начало (избора на модел, прежда, цвят и т.н.) през изработката до самия финал. В същото време могат бързо за видят резултата от своите усилия. Добиват увереност в способностите си. Нещо повече – могат да използват в ежедневието си това, което сами са изплели, например шапка, шал, килимче за игра, играчка. Това пък ги кара да се чувстват горди от себе си. Нима всеки родител не иска именно това за своето дете?!
Чрез плетенето децата научават по лесен и приятен начин как теорията се прилага в практиката и как сами могат да превърнат една идея в реалност.  

И ако все още не сте убедени в ползата от плетенето за своето дете, то погледнете от още един ъгъл. Плетенето може да бъде общо хоби – на родител и дете. Да плетем заедно с децата си! – каква чудесна възможност непринудено да разговаряме и споделяме с тях. Именно подобна заедност е нещото, което укрепва връзката между поколенията.

Скъпи родители, надяваме се тази статия да ви помогне да преоткриете плетенето не само като приятно, но и изключително полезно хоби, което възпитава в децата ценни житейски способности и умения.


1 коментар: