неделя, 2 октомври 2016 г.

Двулицева / куха плетка (два цвята)

В Двулицева / куха плетка (един цвят) показахме базиса на тази техника, като плетохме само с един цвят. Сега следва да направим това с два цвята, което е още по-интересно като резултат, но разбира се малко по-сложно.

Ако вече сте пробвали да плетете куха плетка с един цвят, знаете добре логиката: плетете едновременно лицевия ред на едната страна (която е срещу Вас и виждате) и опаковия ред на другата страна на плетивото.

Нанизване на бримки

Броят на бримките трябва да е четно число.
Прежда: цвят А и цвят Б.

NB!: За тази техника е много важно да запомните, че за да се затвори плетивото отстрани, се налага първата бримка и последната бримка да бъдат с двоен (и в двата цвята) конец (тоест първата и последната бримки се плетат, като държите и двата цвята конец като един). Първата бримка и последната бримка ще наричаме крайни бримки. Те ще оформят страничните ръбове на плетивото. Има различни подходи как да се плетат, но според нас този начин, който ще представим по-долу в инструкциите за плетене, е най-подходящ, защото остава един приятен страничен ръб, който изглежда по един и същ начин и от двете страни.  

Относно нанизването на бримките може да подходите по различни начини, като ще получите различен резултат:

1ви вариант
-да държите и двата цвята прежда като един и нанизвате точния брой бримки, които Ви трябват – така реално ще имате 1 бримка в цвят А и 1 бримка в цвят Б, които се редуват.


Този начин не е предпочитан от нас, тъй като не оставя много красив ръб.

2ри вариант
-да нанижете двойно повече бримки прежда цвят А (например ако Ви трябват 10 бримки, нанизвате 20 бримки, плюс още 2 бр. за крайни), а след това когато започнете да плетете първия ред след нанизването на бримките, в началото да добавите прежда цвят Б (закрепете я чрез възел за първата бримка на иглата).


Този начин за започване е лесен и често пъти предпочитан, тъй като ръбът е визуално приятен, макар да се вижда един ред от контрастния цвят от едната страна.

3ти вариант
-да нанизвате последователно 1 бримка с конец в цвят А, 1 бримка с конец в цвят Б, като не забравяте първата и последната бримка да нанижете, държейки и двата конеца.

Във видеото по-долу може да видите как да нанижете бримките по този начин.


Получава се красив (и много важното – еднакъв!) ръб от дветете страни на плетивото. Именно затова ние предпочитаме този начин за започване.

След като сте нанизали желания брой бримки, следва плетенето.

Инструкции за плетене

1 ред:
Като държите и двата конеца (цвят А и цвят Б) зад плетивото прехвърлете крайната бримка лицево (бодете в бримката сякаш ще я плетете лицево, но не я изплитайте, а просто я прехвърлете на дясната игла).
И двата конеца са зад плетивото.
Изплетете първата (единична) бримка лицево в цвят А.
И двата конеца минават пред плетивото.
Изплетете следващата бримка опако с конец цвят Б.

[ (*) И двата конеца минават зад плетивото.
Изплетете следващата бримка лицево с конец цвят А.
И двата конеца минават пред плетивото.
Изплетете следващата бримка опако с конец цвят Б. (**) ]

Повтаряйте указанията от (*) до (**) до последната (крайната) бримка на реда.
Изплетете крайната бримка опако, като държите заедно и двата конеца (цвят А и цвят Б).

2 ред:
Кр. бр. прехв. лицево, като и двата конеца са зад плетивото ; следва 1 бр. лицево с цвят Б ; и двата конеца минават пред плетивото ; 1 бр.  опако с цвят А ; [и двата конеца минават зад плетивото ; 1 бр. л. с цвят Б ; и двата конеца минават пред плетивото ; 1 бр. оп. с цвят А] се повтаря до кр. бр. опако с двата конеца, държани заедно.

Тези два реда се повтарят до края на плетивото.

Логиката на плетене става ясна: в лицевите редове плетете лицево бримките в цвета, който виждате, а опако -  бримките в другия цвят. Така плетете едновременно лицев ред в единия цвят и опаковия ред в другия цвят.

Не забравяйте, че независимо с кой цвят конец трябва да плетете, двете нишки се движат заедно.

Не забравяйте също че крайните бримки (първа и последна) се плетат с двата конеца заедно.

Във видеото по-долу показваме как да изплетете 1ви ред след нанизването на бримките.



Забележка: За тази техника Ви препоръчваме да използвате не много дебела прежда.
Също така и двата цвята прежда, които изберете, трябва да са с еднаква дебелина, най-добре една марка.

Приятно плетене!


Няма коментари:

Публикуване на коментар