понеделник, 3 септември 2012 г.

Завършване на плетивото (начинаещи)

След като вече сте постигнали желаната дължина, за да приключите плетивото, трябва да завършите/затворите последния ред бримки. Така плетивото няма да се разплете.

Освен ако друго не е указано, завършването на плетивото се прави със същата големина игли и толкова стегнато, колкото е цялото плетиво, за да не се откроява ръба и да изглежда неестествено.

Както и при нанизването на бримките, така и при тяхното завършване има различни техники, които придават по-малка или по-голяма разтегливост на ръба на плетивото, а и изглеждат по различен начин.

Предлагаме традиционен начин за завършване на плетивото. Техниката е лесна за разбиране и изпълнение и оставя добре оформен, еластичен ръб.

Техника на изпълнение:

1) изплетете първите 2 бримки от реда – така имате 2 бримки на дясната игла; 
2) с помощта на лявата игла прехвърлете първата изплетена бримка върху втората и през върха на дясната игла я изпуснете;
3) така вече имате 1 бримка, останала на дясната игла;
4) изплетете следваща 1 бримка от лявата игла – така на дясната игла стават 2 бримки;
5) извършете действия, описани от 2) до 4) до края на реда;
6) в края на реда ще Ви остане 1 бримка на дясната игла – срежете работния конец и го прекарайте през останалата Ви последна бримка; изпуснете бримката от иглата и затегнете добре.

За повече нагледност: снимки от http://www.lionbrand.com/

Полезно е да знаете:
  • при завършване на плетивото плете всяка бримка така, както бихте я изплели, ако това не беше последният ред. Или иначе казано, плете всяка бримка така, както изисква модела;
  • когато прехвърляте първата изплетена бримка, за да я изпуснете от дясната иглата, може да срещнете известни трудности, като напр. втората изплетена бримка (която е по-близо до върха на дясната игла) да се изпусне. За да не се случи това – затегнете добре работния конец – той ще задържи стегнато на едно място втората бримка и така Вие доста по-безпроблемно ще можете да прехвърлите първата бримка;
  • когато дойде време да отрежете работния конец и завършите последната бримка, добре ще е да оставите достатъчно дълъг край за зашиване/сглобяване на плетивото (когато плетивото се сглобява, вместо нов конец, по-добре е той да идва от самото плетиво).

2 коментара: