четвъртък, 12 юли 2012 г.

Основни бримки в плетенето

! Полезно е да знаете преди да започнете:
 Всяка бримка има предна и задна част, или по-точно преден и заден конец. Предната част на бримката е тази, която Вие виждате. Естественото положение на бримката, т.е. когато тя не е усукана/превита, е предната част (предния конец) да изглежда, че е по-надясно от задната част (задния конец).
Когато плетем, ние бодем отляво надясно (за лицева бримка) или отдясно наляво (за опакова бримка) от двете страни на предната част (предния конец) на бримката.
В задната част (задния конец) на бримката бодем, когато това изрично е указано („да се плете в задната част на бримката“) – обикновено подобни указания има, когато трябва да се изплетат превити/усукани бримки.
След като вече сте нанизали желания брой бримки, обърнете иглата с бримките и я хванете с лявата си ръка.
Тези движения: обръщане на иглата с бримките и преместването й в лявата ръка, се правят и след завършването на всеки ред, за да започнете плете на следващия. Това се случва някак естествено, защото конецът, който идва откъм кълбото и с който всъщност плетете, трябва да „излиза“ от първата бримка на иглата.

От публикацията ни „Нанизване на бримки (начинаещи)“ вече знаете как да нанижете бримки на иглата. Следва да ги изплетете, за да оформите плетиво. С лявата ръка държите иглата със заплетените бримки, а с дясната ръка – иглата, на която ще прехвърляте вече изплетените бримки.

Две са основните (базови) бримки в плетенето на две игли: лицева бримка и опакова бримка. 

Лицева бримка
При лицевата бримка конецът трябва да е зад плетивото, тоест да „идва“ отзад на дясната игла.

Дясната игла се промушва отляво надясно през предната част на първата бримка в лявата игла.


Наметнете конеца отляво надясно през върха на дясната игла.


Изтеглете конеца през бримката чрез дясната игла и така оформяте нова бримка (на дясната игла).

Изпуснете бримката, която е останала на лявата игла. Така изплетохте една лицева бримка.

Опакова бримка
При опаковата бримка конецът трябва да е пред плетивото, тоест да „идва“ отпред на дясната игла.

Дясната игла се промушва отдясно наляво през предната част на първата бримка в лявата игла.


Наметнете конеца отдясно наляво през върха на дясната игла.


Изтеглете конеца през бримката чрез дясната игла и така оформяте нова бримка (на дясната игла).

Изпуснете бримката, която е останала на лявата игла. Така изплетохте една опакова бримка.

Ето и полезно видео как да изплетете лицева бримка и опакова бримка

Както може би сте забелязали от инструкциите, а и от самите наименования на бримките, опаковата бримка е обратна на лицевата. Тоест, когато в лицевия ред (този, който виждате, когато плетете) плетете лицеви бримки, в задната част на плетивото те „изглеждат“ опакови, и обратното.

Следователно, ако искате в лицевата страна на плетивото да се виждат само лицеви бримки, то трябва да плетете така: 1) в лицевите редове – само лицеви бримки, 2) в опаковите редове – само опакови бримки. Така Вие плетете т.нар. (гладка) лицева плетка.

Ако искате в лицевата страна на плетивото да се виждат само опакови бримки, то трябва да плетете така: 1) в лицевите редове – само опакови бримки, 2) в опаковите редове – само опакови бримки. Или – втори начин, за да получите същото: 1) в лицевите редове – само лицеви бримки, 2) в опаковите редове – само лицеви бримки. Така Вие плетете т.нар. жартиерна плетка.

Повече за различните видове плетки, галерия от най-популярните плетки, както и техниките за изплитането им, ще научите от следващата ни публикация. А дотогава – не спирайте да упражнявате наученото досега: нанизване на бримки, лицева бримка, опакова бримка.

Ще става все по-интересно, обещаваме Ви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар