неделя, 4 март 2012 г.

Познавате ли своите дрехи?


Въпреки че всяка жена си е изградила свой собствен начин как да подрежда гардероба си, тя никога не спира да се интересува как да го направи още по-добре. В текста по-долу няма да Ви дадем съвети за това кои са новите модни тенденции, защото вкусът на всяка жена е различен и индивидуален като самата нея. Ще се опитаме да Ви помогнем да опознаете дрехите в гардероба си, като научите малко повече за тях. 

Съветите на почти всички модни дизайнери ни насочват да носим материи от естествени материали – през лятото лен и памук, а през студените месеци – вълна. Всъщност, знаете ли кои материи са естествени и кои не?

Материите се делят на естествени и химически. Вторите от своя страна също се подразделят на изкуствени и синтетични. Изкуствените се произвеждат от естествен помилер – на основата на целулоза или памук. Синтетичните от друга страна, лесно можете да познаете по представката „поли“ пред името на съответния материал – полиестер, полиакрил и т.н. 

Дрехите, които имат директен допир до кожата ни, е хубаво да бъдат от естествени материи, като поради уникалните си свойства, най-добър за това е памукът. При горещо и влажно време той „диша”, което позволява на потта от тялото да се освобождава от кожата и по този начин тялото Ви се чувства свободно и естествено в дрехата. При студено време пък нишките на памука спомагат за поддържането на телесната температура. Обикновено памукът не предизвиква алергии и затова се смята за най-подходящата прежда за изработване на бебешки и детски дрехи. 

Въпреки тези си предимства обаче, тази материя има и своите малки недостатъци. За памучните изделия трябва да се полагат повече грижи. Трябва да се перат често, защото по-лесно се цапат. Независимо, че могат да се перат на всякакви градуси, добре е да знаете, че при по-високи градуси платът се свива. В последствие, гладенето на дрехите става трудно. Аз например имам няколко ризи изцяло изработени от памук и винаги ги гладя още докато са влажни след пране. 

Вълнените изделия също се поддържат трудно. Вълната е естествена материя, с неоспорими изолационни свойства и много подходаща за зимата. Вълнените дрехи (особено ако са 100% вълна) е най-добре да се перат на ръка, а после да се сушат хоризонтално, за да не „увиснат“. 

Полиестерът, от друга страна, е създаден на база синтетични влакна, които са в по-голяма степен устойчиви и запазват формата си и поради тази причина дрехите, изработени от полиестерни тъкани, не се мачкат. За сметка на това обаче полиестерът неиздържа на високи температури и тъканите лесно се топят и изгарят. Ето защо не се препоръчва гладене на полиестерни тъкани на високи градуси (в определени случаи изобщо не се препоръчва да се гладят). Предимство на полиестера е, че при обагряне запазва цвета си (не избледнява както памучните тъкани), но за сметка на това и петната излизат трудно от него. 

Синтетичните материи като цяло са лесни за поддръжка. Те обаче не позволяват на кожата ви да диша и поемат миризмите, затова трябва да се перат по-често в сравнение с естествените материи като вълната. Има огромно разнообразие от синтетични влакна, всяко с различни изисквания за третиране, но общото правило е: не перете синтетичните материи при висока температура и избягвайте сушенето им в сушилна машина. 

И така, коя материя да изберем? На този въпрос няма еднозначен отговор. Според модните дизайнери най-качествените материи в света се произвеждат от смес между два или повече материала. Ето защо, ако видим комбинация върху етикетите на дрехите си, не бива да се плашим. Тук трябва да направим и уговорката, че все пак комбинацията не е добре да бъде в полза на синтетиката. 

Не забравяйте, че качеството не е само в състава, а и в изработката, обработката и ушиването на плата/дрехата. На всички ни се е случвало да бъдем запленени от някоя рокля, шал, блуза или друга дреха, но когато я сложим върху себе си, кожата ни да се покрие с червен обрив. В последствие никога повече не обличаме каквато и да е дреха от същата материя. Всъщност тук допускаме грешка, защото проблемът не е в самата материя, а в начина, по който е била обработена. Типичният пример е използването на забранени багрила, чиито химичен състав води до раздразнение на кожата. С такива дрехи се сблъскваме постоянно в ежедневието си, но тъй като организмът на всеки човек има своите специфики, те не предизвикват върху всеки алергични процеси, с което да ги откроим от останалите. Въпреки че възприемаме за нормално в прането ни дреха да „пусне боя“, именно това е индикация, че нещо не е направено добре при нейната изработка. 

Когато избирате дреха, най-важно е да се чувствате удобно и конфртно в нея, незвисимо от каква материя е произведена. Един съвет: винаги спазвайте указанията върху етикетите. И не забравяйте – за да изглежда една дреха добре и след продължително носене, важно е да полагате грижи за нея (като за всяко друго нещо).

3 коментара:

  1. Много добра статия - благодаря.

    ОтговорИзтриване
  2. Mnogo Vi blgodaria za informaziaa , koiato nauih ot Vas. A imam edin vapros-koia matria e po podhodiasta za drehi poliester ili viskoza??? ri men spezalno poniakoga drehite ot poliester mirisat i tazi mirizma ostava traina.. Kakvo moge da se napravi v tozi slu4ai??? Blagodaria

    ОтговорИзтриване