вторник, 17 януари 2012 г.

История на преждата


Преждата е нишка – гъвкаво и здраво тяло с малки напречни размери и неограничена дължина, съставена от влакна, свързани чрез усукване или по друг начин. Получаването на различните видове прежди е в зависимост от вида на текстилния материал и от свойствата, които трябва да притежава готовата прежда. Това накратко описва какво представлява преждата, но преди да се стигне до тези синтезирани изречения на познанието, преждата им и своята история. 

Преждата е позната на човечеството от повече от 7000 години. Открити са елементи изтъкани от прежда при археологически находки в Египет, Мексико, Индия, Перу. Преди колонизацията на новия свят обаче памучната прежда е била непозната на Европа. В първите няколко хиляди години от своето откриване, за създаването на преждата са се използвали главно натурални суровини като памук, коприна и вълна. В ранните години след Христа, Китай се е установил като водещ производител на коприна, но в последствие през 6-ти век Византия започва също да произвежда коприна. 

В миналото преждата е предена на ръка с помощта на хурка и вретено. Малко по-късно този твърде трудоемък начин е заменен с чекрък - въртящо се колело. Истинска революция в производството на прежда настъпва с изобретяването и въвеждането на предачните машини. Това става по времето на династията Сун (900 - 1279) през ерата на китайската индустриална революция. Предачната машина по това време е хидравлично захранвана и твърде обемиста. 

С напредването на технологиите и желанието на човека да навлиза все повече в производството на синтетични суровини, изкуствената коприна е произведа за първи път 1891 г. В началото на 20-ти век за първи път излизат на пазара и полиестерните влакна. С тези темпове на развитие на технологиите и навлизането на все повече изкуствени материи, чистите натурални прежди започват да имат приложение за изработката на все по-скъпи материи.

1 коментар:

  1. Много интересна статия. Продължавай в същия дух, очаквам следващите.

    ОтговорИзтриване