вторник, 28 февруари 2012 г.

Направете сами своята мартеничка

Баба Марта чука на вратата. Подготвени ли сте да я посрещнете?

Ще Ви представим един от най-лесните за изработване модели на мартеници за ръка. Може да изработите модела в две разновидности: дамски и мъжки. Плете се на една кука (кроше, от англ. crochet). Моделът се състои от 3 разноцветни синджирчета (например 2 бели и 1 червено – дамски модел; или 2 червени и 1 бяло – мъжки модел), които накрая се сплитат.

Необходими материали: 2 кълба прежда – бял и червен цвят (аз използвах много разпространена на българския пазар марка прежда YarnArt (50г, 150м, 100% Акрил)) 

Необходими пособия: кука за плетене (кроше) в подходящ за преждата размер (аз използвах кука с 1.5мм по-голяма – не е проблем); сантиметър (или линия); ножица.

 Използвани съкращения: 
  • Начална бримка (НБ) 
  • Синджир бримка (СБ) 

Указания за изработване: 

Моля, имайте предвид, че всички последващи указания са за десничари. Ако сте левичари, работете огледално на показания начин.

1 Начална позиция на конеца – краят на конеца, или късият край, е откъм дланта на лявата ръка. Означаваме късия край на конеца с (1) и продължението на конеца към кълбото с (2).

Навийте продължението на конеца към кълбото, или конец (2), 2 пъти около показалеца (на лявата ръка), както е показано на снимката по-долу. Оставете достатъчно дълъг къс край на конеца, за да може накрая да завържете мартеницата (около 5см).


2 Начална бримка (НБ) 

Това е един от многото възможни начини как да направим НБ.

Вземете конец (1) и го преместете след конец (2). Не изпускайте конеца от показалеца.

 А сега вземете конец (2) и го преместете пред конец (1). Не изпускайте конеца от показалеца.

 Така късият край, или конец (1), е отново в позицията на най-близък конец до показалеца (откъм дланта на лявата ръка).

Вземете куката с дясната ръка и я промушете между конец (2) и конец (1), така че куката да е под конец (1), както е показано на снимката по-долу.

 Изпуснете конеца от показалеца и затегнете (но не много) НБ върху куката. Бримката се затяга откъм късия край на конеца.

 Ето, че вече имате първата бримка на куката.

 3 Как да държим конеца, когато плетем 

Хванете куката с НБ в дясната ръка. Леко раздалечете пръстите на лявата ръка. Вземете работния конец (този, който е към кълбото) и го навийте около показалеца на лявата ръка 1-2 пъти. С кутрето (и безименния пръст) на лявата ръка придържайте леко работния конец, за да можете да регулирате опъването (и дължината при отпускане).

 До края работният конец се поддържа в гореуказаното положение в лявата ръка, като в процеса на плетене регулирате отпускането му, т.е. дължината. С дясната ръка държите само куката.
 С палеца и средния пръст на лявата ръка хването НБ в основата. В процеса на плетене именно с тези два пръста на лявата ръка (палеца и средния) ще държите плетивото (колкото по-близо до куката придържате, толкова по-добре).

 4 Синджир бримка (СБ) 

Почти всички модели за плетене на една кука започват със синджир бримка (СБ) или с поредица от СБ (от където и тази бримка е получила името си). СБ е една от основните бримки в кроше.

Куката е промушена през НБ. Дръжте работния конец в лявата си ръка опънат и маневрирайте с куката, като усучете веднъж работния конец около куката (откъм дланта на лявата ръка), както е показано на снимката по-долу. Между другото, това, което направихте, се нарича наметка.

 Сега издърпайте конеца през бримката, в която е куката. Завъртете куката надолу, за да задържите наметнатия конец върху нея.
Пристегнете получената бримка. Така изплетохте една СБ.

 Повторете това движение още пъти, за да направите много СБ.
 
Ако бримката, която е на куката, е твърде стегната, по-трудно ще успеете да прокарате работния конец през нея, за да изплетете нова СБ. Затова моят съвет е да оставяте бримката върху куката по-хлабава, а след като прокарате конеца да затегнете новоизплетенета СБ.

Равномерното плетене е тайната на красивото плетене. Затова се старайте синджирчето да е нито много стегнато (защото ще стане на вълни), нито много хлабаво (защото ще се обазуват дупки). След изплитането на няколко СБ със сигурност вече ще можете да контролирате колко стегнато да оставите синджирчето.

 Плетете, докато синджирчето достигне дължина около 23-25см, считано от началната бримка.

5 Завършване на синджирчето 

След като сте постигнали необходимата дължина, време е да завършите изплетеното синджирче.

Разширете бримката, която е на куката в дясната Ви ръка, и извадете куката.

Използвайте ножица, за да срежете работния конец на около 5см. от началото на бримката, както е посочено на снимката по-долу.


Промушете конеца през бримката и затегнете.

 Вече имате изплетено едно синджирче.

 А сега, изплетете още 2 синджирчета в подходящ цвят.

 6 Сглобяване на мартеницата 

Съединете (като завържете) краищата на 3те изплетени синджирчета, така че от крайните страни да са разположени 2те синджирчета, които са в еднакъв цвят. Започнете съединяването от началото на СБ.

Сплетете 3те синджирчета, като ги кръстосвате последователно, както е показано на снимките по-долу, докато стигнете края на СБ.





Съединете (като завържете) краищата – както в началото – на синджирчетата и вече имате готова мартеница!

 Ето вече завършените дамска и мъжка матеници.

  Подарете „ръчно изработена“ емоция и пожелания за здраве и благоденствие на любимите Ви хора. Усмивката на лицата им е гарантирана.

Честита баба Марта!

сряда, 22 февруари 2012 г.

Плетенето като занаят и хоби - Част 2

В „Плетенето като занаят и хоби - Част 1“ представихме накратко историята на плетенето като занаят. След индустриалната революция и механизирането ръчното плетене разбира се продължава да се практикува, но по-скоро като хоби, в домашни условия, а по-късно и в т. нар. арт ателиета и уърк-шопи. 

Все по-често плетенето се препоръчва от психолозите като подходящо занимание както за деца, така и за възрастни – подобно на фитнес или йога, но далеч по-евтино. В голяма степен плетенето се явява отговор на натовареното, напрегнато и понякога доста изнервено ежедневие. Плетенето дава възможност поне за малко да се откъснем от ежедневния стрес, да се отпуснем и релаксираме, да създадем нещо красиво (а в общия случай и полезно, практично) само от кълбо прежда и игли.

Всеизвестно е, че когато изработваме нещо с ръцете си, ние влагаме личните си емоции в него. Не случайно психолозите препоръчват: когато сте погълнати от водовъртежа на отрицателните емоции, вземете вашето кълбо и плетете, с фигури или без, а щом усетите, че преждата е отнела вашето отрицание, депресия, гняв, починете си малко и след това разплетете изплетеното. По този начин символично вие разплитате кълбото от негативни емоции, което ви е обхванало в онзи момент, и те вече нямат власт над вас. Това е начин да се освободите и релаксирате. Както знаем, още нашите пра-прабаби винаги са съпътствали ръкоделието си с песни и хубави приказки. 

Ето още няколко конкретни ползи от плетенето:
  • развива въображението, фантазията, дизайнерските умения, усета за стил; 
  • развива сръчността;
  • учи на търпение и т.нар. математическо мислене;
  • предлага предизвикателство и цел; 
  • кара Ви да се чувствате успели и полезни;
  • сравнително евтино хоби; 
  • дава цвят (даже много цветове) в сивото ежедневие. 
 И ако след всичко това все още си мислите, че само баба ви (и от време на време майка ви) плете, е, имаме новина за вас. От години плетенето е любимо хоби и на редица световно известни личности. Може би няма да повярвате, но Джулия Робъртс, Сара Джесика Паркър, Камерън Диаси Ума Търман ги обединява не само славата, но и любовта към плетенето. И както сами се досещате, те плетат не защото не могат да си купят нови дрехи. Още Мадона, Гери Халиуел, Катрин Хейгъл, Сандра Бълок, Мерил Стрийп, Дженифър Анистън и много, много други отдавна са се отдали на „преждена терапия“ в свободното си време.Джулия Робъртс дори има собствен модел на раиран пуловер, публикуван в престижното списание Макколс (McCall’s magazine).

Ето и малко снимки за скептиците (и не само): 

Предсписание Red, септември 2009г., Ума Търман говори за любовта си към плетенето.

Кристин Дейвис плете дори на снимачната площадка.
Е, Сара Джесика Паркър също не остава по-назад.
Ето я и Катрин Хейгъл.
„Отчаяните съпруги“ не са чак толкова отчаяни, когато става дума за плетене.
 
 Дъщерята на Род Стюарт Кимбърли Стюарт също е плетачка.
Джоан Крофорд – американска актриса, носителка на Оскар.
 
 Джина Лолобриджида – италианска актриса, носителка на Златен Глобус.

Едит Пиаф – популярна френска естрадна певица, смятана за един от символите на Франция.

четвъртък, 16 февруари 2012 г.

Плетенето като занаят и хоби - Част 1


Като всяко друго изкуство, плетачеството води началото си от древни времена. 

Според сведения, базирани на археологически разкопки и открити стенни рисунки и релефи в Близкия Изток и Египет, плетенето е било познато на хората още в праисторически времена, преди Новата Ера. В своя труд от 1867г., посветен на историята на чорапите, Уилям Фелкин се опитва да докаже, че още по времето на Троянската война, в периода на създаването на Омировите „Илиада“ и „Одисея“, хората са знаели да плетат. Авторът смята, че навярно заради неточност на преводачите и преписвачите, а също и заради звуковото сходство на термините е станала подмяна на понятията„плетене“ и „тъкане“. Например, Пенелопа, очакваща завръщането на своя любим Одисей, отпращала кандидатите за женитба с обещанието, че ще се омъжи едва когато изтъче сватбената си премяна, но през нощта тя винаги разплитала това, което е изтъкала през деня. В действителност, според Фелкин, Пенелопа е плетяла, защото само плетеното може да се разплете бързо, без да се повреди нишката и без да останат видими следи, за разлика от изтъканото.

Все пак това са само хипотези. Всъщност най-старите съхранени плетени изделия датират от ІІІ-ІV в.н.е. Освен че са открити на доста отдалечени едно от друго места, те са изработени със сравнително сложна техника. Имайки предвид, че в древността всяка човешка дейност е претърпявала бавно развитие и се е усъвършенствала продължително време, може да предположим, че плетенето е възникнало много по-рано. Находки на плетени елементи от облекла от ІІІ-V в.н.е., открити в Перу и Европа, и VІІ в.н.е. в Египет, са изложени в музеи, галерии и частни колекции в цял свят. 

Предполага се, че в началото се е плело без каквито и да било пособия – само с пръстите на ръцете. В последствие, след като плетените изделия набират популярност в цяла Европа, влизат в употреба иглите, рамките и... машините. Откритието е на Уилям Лий (William Lee), английски изобретател, който конструирал първия плетачен стан през 1589г. Машината имитира движението на ръчни плетачи при изработването на чорапи. Лий демонстрирал действието на устройството на кралица Елизабет I, като се надявал да получи патент, но Елизабет отказала, притеснена за ефектите, които би оказало подобно изобретение върху ръчните плетачи. Години по-късно Лий успява да получи патент от Хенри IV във Франция. И досега нейният принцип на работа остава в употреба.Почти всички изобретени впоследствие плетачни машини са конструирани на принципа на първообраза. Усъвършенстването им е твърде бавен процес. Едва през XIX век настъпва истинското механизиране на плетенето. 

И все пак ръчното плетиво си остава извънредно популярно. Ръчно плетените облекла и аксесоари не престават да се радват на голям успех. Това е така, защото плетенето е не просто механично производство, не просто занаят – плетенето е изкуство, творчество, в което влагаме личните си емоции, предпочитания и въображение.

неделя, 5 февруари 2012 г.

Малките тайни на големите модни марки

Магията да създадеш изящни и уникално красиви облекла от преплитането по различен начин на памучени влакна днес се е превърнала не само в начин да заявиш себе си, но и в доходоносен бизнес. Ето защо най-големите модни марки в света не пропускат да прибавят към разнообразието в своите колекции и изящни плетени облекла.Една от тези е Victoria's Secret. Въпреки че при самото произнасяне на името й, в съзнанието ни изплуват моментално горещи манекенки по бельо и бляскави модни ревюта, в гардероба, който предлага марката на дамите, намират място и изящни пуловери. 


Цената на показаните модели варира между 35 и 85 долара. Ако обаче сумата е висока за Вашия личен бюджет, не се отчайвайте. Всеки един от тези прекрасни модели може да стане част от Вашия гардероб стига само да намерите малко свободно време. За да изплетете една дреха не са ви необходими скъпи машини или професионални дизайнерски умения. Така цената,която ще заплатите е няколко лева за прежда и куки и малко откраднато време за самите Вас. Недостатъкът на модните колекции е, че Ви затварят в рамките на дизайнерското виждане. Ако харесвате някой от посочените модели, но не ви допада цветът, то това също няма да Ви възпре да облечете дрехата, защото когато сами я изработите ще бъде важен единствено и само Вашият вкус. Можете да изработите избраният модел, в който цвят пожелаете и да добавите нови елементи в него или да извадите тези, които не са Ви по вкуса. Тази свобода ще Ви облече в уникална дреха, която няма да има аналог - също като самите Вас. 

Тези и още други модели можете да откриете на www.victoriassecret.com